top of page

BIOGRAPHY

Dansurile populare în diferite regiuni

A.Bucovina ÅŸi Moldova

Dansurile bucovinene coincid cu cele moldoveneÅŸti, însă au si particularităţi specifice care le fac sa fie diferite de dansurile din zona Moldovei. MiÅŸcările dansurilor moldoveneÅŸti degajă multă eleganţă si vioiciune,veselie ÅŸi optimism, reflectând firea si temperamentul moldovenilor. În jumătatea nordică a Moldovei, dansurile sunt însoÅ£ite aproape totdeauna de o legănare uÅŸoară a corpului executată în ritmul paÅŸilor, ceea ce le dă un farmec deosebit. În general, miÅŸcările nu sunt de mare amplitudine, caracteristic pentru ele fiind bătăile in podea, paÅŸi în contratimp sau mici sărituri în înălÅ£ime însoÅ£ite de pinteni.

Ruseasca în două perechi-dans mixt din Bucovina

Arcanul din Bucovina- dans specific bărbătesc

B. Oltenia

Dansul oltenesc din câmpia Dunării are valenÅ£e spectaculare deosebite. Ritmuri alerte, miÅŸcări executate în mare viteza, paÅŸi sincopati, strigături la comanda. VibraÅ£ia permanentă la unison a întregului grup creaza un spectacol dinamic, plin de vigoare. Cel mai cunoscut dans specific Olteniei este căluÅŸul. CăluÈ™ul oltenesc este una din variantele numeroase ale obiceiului străvechi al românilor, numit căluÈ™. Este un obicei extrem de complex, implicând o societate fraternală a căluÈ™arilor, care sunt atât membri ai acestei societăți precum È™i participanÈ›ii la faimosul dans omonim, căluÈ™ul.

Căluşul-dans specific bărbătesc din Oltenia
​

C. MaramureÅŸ ÅŸi OaÅŸ

În MaramureÅŸ repertoriul este mai bogat ÅŸi mai variat, pe când în OaÅŸ el este mai sărac ÅŸi mai limitat. Dansul maramureÈ™ean este ceva aparte È™i se deosebeÈ™te imediat. Cei care-l practică, capătă o bună îndemânare abia după ani de experiență. Acest tip de dans cere o repeziciune în miÈ™cările din picioare, combinate cu piruete È™i muzica tradiÈ›ională

Jurelul fetelor-dans femeiesc, specific din MaramureÅŸ

D. Transilvania

Fecioreasca din Ardeal-dans specific bărbătesc din Transilvania

În Campia Transilvaniei sunt cele mai complexe dansuri traditionale din toate zonele folclorice ale Romaniei. Aici feciorii si fetele in zilele de sarbatori , duminici sau alte evenimente se întalneau in curtea sau sura unui satean vara sau in casa iarna si incingeau jocul compus in general din purtate, ceardasuri sau invartite rare, fecioresc des sau tarnavene si invartite iuti. Specificul acestei zone sunt piruetele fetelor dar si feciorescul baietilor.

E. Dobrogea

Stilul dansului dobrogean reprezinta un specific coregrafic bine conturat: ritmicitatea puterniva si retinuta, lejera si accentuata,unduioasa si punctata. ocurile dobrogene au trasaturile jocurilor de campie: iuti si saltate. Pastreaza forme simple de cerc si exceleaza in hore batute. Chiar jocurile de perechi au aspect dinamic si colorat si o miscare generala saltata si vie.

Dans dobrogean

bottom of page