top of page

Cele mai cunoscute dansuri populare

Hora din Bucovina

1.Hora

Hora este cel mai cunoscut dans popular  tradiţional românesc. Este un dans ţărănesc care reuneşte într-un cerc mare întreaga adunare. Dansatorii se ţin de mână, făcând paşi în diagonală fie în faţă, fie în spate, totodată învârtind cercul, în principiu în sensul arcurilor ceasului.

Hora pe la spate in Ardeal

2. Căluşul

Căluşul este un obicei românesc practicat de Rusalii şi ţine de cultul unui străvechi zeu cabalin numit de tradiţia populară a dacilor Căluş, Căluţ sau Călucean. Piesele din „echipamentul” căluşarilor poartă şi ele denumiri care amintesc de numele zeului, mişcările dansului simbolizând tropăiturile şi comportamentul cabalin. Căluşarii reprezintă participanţii la dansul Căluşului, dans tradiţional românesc, prezent în timpurile vechi atât în Moldova, Oltenia cât şi în Transilvania.

Căluşarii

3.Sârba

    Sârba este un dans mixt, executat de femei și bărbați, cu o mișcare rapidă și ritm binar. Dansul se execută de obicei în semicerc, în care se mișcă simultan cu pași laterali, uneori și cu figuri de virtuozitate, dansatorii ținându-și mâinile pe umerii celui din stânga și celui din dreapta.

Sârba

 4. Brâul

Brâul

Brâul este un dans ce se desfășoară după strigături de comandă. Este suficientă consemnarea acestor strigături pentru a avea imaginea varietății brâului. În organizarea brâului există tendința de a se asigura o desfășurare mai bogată a mișcărilor. În dansul brâului întâlnim motive coregrafice simple, în ritm binar care alternează frecvent cu cele în ritm binar sincopat. Dansul brâului pare a fi specific pastoral, la origine un joc de stână, executat în jurul focului, după fluier sau cimpoi. Desfășurarea jocului se face la stânga, la dreapta, dar și pe loc.

bottom of page